Domates ve Biberin En Özel Hâli: Salçanın Hikâyesi

Ta Amerika Kıtasından Soframıza

Bugün biber ve domates mutfaklarımızın vazgeçilmezi. Öyle ki domatessiz, bibersiz bir yemek, salata veya sos düşünemiyoruz. Mevsiminde taze olarak tükettiğimiz bu lezzetli sebzeleri kış mevsiminde ise ya derin dondurucudan tüketiyoruz ya da konserve ve salça olarak sofralarımıza taşıyoruz. Fakat hiç düşündünüz mü, ilk salça ne zaman ve nerede yapıldı?

Domates de biber de Amerika kıtası kökenli bitkilerdir ve Avrupa’ya ancak Coğrafi Keşifler’den sonra gelebilmiştir. Gelgelelim bu besinlerin mutfaklara girmesi ve dünya çapında yaygınlaşması öyle kolay olmamıştır. Domates konservesi ilk kez 19. yüzyılda üretildi. İlk domates konservesi fabrikası ise 1860’ta Ohio’da açıldı. Fakat yaygınlaşması 1920’lerde olmuştur. Türkiye’de ise domates ve biberin tarım ürünü olarak üretilmesi ancak Birinci Dünya Savaşı sonrasına rastlar.

Sebze ve meyveleri uzun süre saklamak zordur. İnsanlık zaman içinde reçel, salamura, konserve gibi yöntemlerle çiğ gıdaları saklama yollarını keşfetmiştir. Domatesin başlarda sadece konservesi yapılıyordu. Fakat daha sonra domates püresi geliştirildi. Ardından domatesin suyu preslenerek daha katı ve kıvamlı salça elde edildi. Güneşin uygun olduğu yerlerde güneşte kurutularak suyu çektirilen domates püresi, iklimin uygun olmadığı yerlerde buharda pişirilerek salçaya dönüştürülür. Böylece domatesin lezzeti ve besin değerleri uzun süre korunabilir.

İyi Bir Salçanın Özellikleri Nelerdir?

Salça kesinlikle mevsiminde olgunlaşmış domates ve biberlerden yapılmalıdır.

Hangi teknikle yapılırsa yapılsın domates ve biberlerin bol suyla yıkanıp iyice ayıklanması çok önemlidir.

Salçayı yaz güneşinde kurutmak, sonrasında kuru ve serin yerlerde muhafaza etmek önemlidir.

Salça yapmak domates ve biberlerin besin değerini düşürmez hatta domates salçasının likopen oranı çiğ domatesten daha yüksektir.

Biz sizlere her zaman Antep domates ve biber salçasını öneriyoruz.

Gaziantep topraklarında yetişen dometes ve biberlerden yine Gaziantep güneşi altında güneşte kurutularak üretilen Antep salçalarının rengi, tadı, kokusu, aroması eşsizdir. Bir tadan bir daha tatmaktadır.

Özellikle nemli bölgelerde küflenmesin diye salçaya bol tuz atılmaktadır ancak biz bunu önermiyoruz. Salça ancak yemek tuzu oranında tuzlanmalıdır. Aşırı tuz tüketimi sağlık açısından zararlıdır.

Antep Biber ve Domates Salçası

Domates ve biber salçasında asla koruyucu kullanılmamalıdır. Köyden Bahçeden olarak müşterilerimize ulaştırdığımız salçalarda tuz dışında hiçbir koruyucu veya katkı maddesi bulunmamaktadır.

Antep domates ve biber salçasını tercih eden tüm müşterilerimize teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir